Българският План за възстановяване и устойчивост отново е на път да

...
Българският План за възстановяване и устойчивост отново е на път да
Коментари Харесай

Енергетиката и върховенството на закона блокират милиардите от ЕС

Българският План за възобновяване и устойчивост отново е на път да сътвори полемики поради разнопосочни послания сред Брюксел и София. Засега обаче едно наподобява несъмнено - страната ни няма да получи предварителните заплащания от над 1.3 милиарда лева (13% от общия запас по плана) в границите на тази година. Няма изясненост за утвърждението на проекта от Европейската комисия, като в публичното пространство по-скоро избуя тематиката за забележките, които Европейска комисия има към създадения от ГЕРБ и надграден от служебното държавно управление стратегически документ, по който страната ни чака да получи 12.9 милиарда лева до 2026 година.

По принцип графикът на Европейска комисия планува българският проект да бъде оценен до 15 декември, защото бе импортиран в Брюксел на 15 октомври. Срокът от два месеца обаче може да бъде продължен, защото от Комисията са изпратили няколко рекомендации към страната ни, излиза наяве от позиция на Представителството на Европейската комисия в България. 

" Регламентът за Механизма за възобновяване и резистентност планува период от два месеца за оценката на българския народен проект и за превръщането на наличието му в правно обвързващи актове. Също по този начин Регламентът планува при нужда този период да може да бъде продължен по взаимно единодушие сред Комисията и дадената страна членка. През този интервал няма да можем да разясняваме обособените ограничения или да даваме предварителни оценки “, разясняват от представителството.

Енергетика и господство на закона

Засега е ясно, че Европейска комисия е издала десетки рекомендации за усъвършенствания в българския проект. Още в четвъртък вечерта някогашният народен представител от " ИТН " Мика Зайкова, която в този момент икономически експерт в партията, заяви, че " Планът е с 43 забележки, а енергетиката е направена на кайма ". 

Макар че писмото на Европейска комисия с бележките не е обществено, се твърди, че Брюксел желае задачите, свързани с отхвърли от въглища и прехода към зелена енергия да са по-конкретни и безапелационни, в това число с график и ограничения. България следва да включи в проекта ясни задължения за спиране на най-замърсяващите производства на лигнитни въглища, както и да подсигурява, че в случай че има кроссубсидиране в границите на Българския енергиен холдинг, то би трябвало да е подчинено единствено на задачите на зеления преход. 

Еврокомисията акцентира в частта  " Правосъдие и битка с корупцията ". ЕК чака ограничения, свързани със усилване на отчетността на основния прокурор и с опцията да му бъде търсена наказателна отговорност, в случай че бъде махленски в закононарушение.  Необходими са и спомагателни задължения в битката с корупцията. 

" До момента нямаше европейски механизъм всяка година да даваме резултат по тези проблематични браншове. Нека не се концентрираме върху тези числа в този момент - 43. В проекта има 57 плана и 46 промени, ние сме получили противоположна връзка, в която има два огромни въпроса и обособени механически въпроси по някой от промените. Например по кое време ще бъде въведен този закон - нещо, което в този момент е мъчно да кажем. Техническите въпроси ще бъдат изчистени - те са предстоящи. Големите два отворени въпроса са в областта на енергетиката и в областта на върховенството на закона. Водехме сложни договаряния последните няколко месеца. Аз считам, че ние сме задали нашата позиция, безусловно погрешно е че има огромна рецензия към енергийния бранш, в бранш енергетика, в този момент както е в проекта, имаме голям напредък - това беше и противоположната връзка, която получихме в доста неофициални срещи ", разяснява вицепремиерът Атанас Пеканов в четвъртък (9 декември) по време на блиц надзор в Народното събрание.

18 страни от Европейски Съюз са получили плащания 

Пеканов съобщи също, че в преговорите с Европейска комисия до момента той и екипът му се опитват да оставят гъвкавост на Народното събрание да взема решение по какъв начин да се случат промените, по които Брюксел има забележки. Това на процедура значи, че българският проект следва да бъде доработен от евентуалния постоянен кабинет с мандат на " Продължаваме промяната. 

Реално България бе една от двете последни страни, които не бяха внесли в Брюксел своите национални проекти. До тази обстановка се стигна, откакто в края на мандата си последното държавно управление на ГЕРБ не изпрати в Еврокомисията своята версия на Плана за възобновяване. Тогава служебното държавно управление на Стефан Янев го пое за да го ревизира и усъвършенства.

Осемнадесет страни от Европейски Съюз са получили предварителни заплащания по своите проекти в размер на общо 54.2 милиарда евро. Последното погашение беше за Румъния, а скоро се чака авансово финансиране да получат Естония и Малта. Преди близо седмица Еврокомисията утвърди и първото постоянно искане за заплащане от държава-членка, което бе изпратено от Испания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР